October 4, 2011 Organic Farming and Dr. Vandana Shiva (in Dutch)

Tijdens een reis van drie maanden door India en Nepal verbleef Rob van Drunen twee weken op de Organic Farm “Bijavidyapeeth” in het noorden van India. De initiatiefnemer van de farm is Dr. Vandana Shiva, die strijd tegen de vervuiling van haar land als gevolg van pesticiden en vanaf het begin betrokken is geweest bij het Silent Snow project. Rob schetst een goed overzicht van de ontwikkeling op het gebied van het gebruik van chemische producten in de landbouw, de gevolgen daarvan, en biologische lanbouw in India.

 

 

ORGANIC FARMING

Dehradun, India, februari 2011

Geschreven door Rob van Drunen

 

Tijdens een reis van drie maanden door India en Nepal verbleef ik twee weken op de Organic Farm “Bijavidyapeeth” in het noorden van India, gelegen in een prachtig afgelegen stukje natuur 23 km van de stad Dehradun. De initiatiefnemer van de farm is Dr. Vandana Shiva, die in 1987 de organisatie Navdanya oprichtte. In 1997 werd, als antwoord op de Green Revolution (waarover later meer) dat de landbouw in grote delen van India (en de rest van de wereld) drastisch heeft doen veranderen, de farm geopend en was up en running in 2001. Deze Indiase vrouw geniet wereldwijd bekendheid als milieu activist en heeft in 1993 de alternatieve Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Door te lezen, documentaires te kijken, mee te helpen op de farm, maar vooral door met mensen te praten heb ik in deze twee weken geprobeerd zoveel mogelijk te leren over Organic Farming. Ik heb vervolgens alles op papier gezet en zou dit graag met jullie delen. Ik hoop dat ik hiermee bewustzijn kan vergroten over enerzijds de invloed van multinationals en anderzijds de consequenties van de keuzes die wij als consumenten maken, op de kwaliteit van ons voedsel en voor boeren over de hele wereld.  

 

 

Introductie

Vroeger, toen je poep nog met een lange oe schreef en alles beter was groeide er, afhankelijk van het landschap en klimaat, een grote variëteit aan groenten, fruit, kruiden en graansoorten in harmonie met elkaar, overal ter wereld. De boeren gebruikten eeuwenoude technieken die werden overgegeven van generatie op generatie om de grond oogst na oogst vruchtbaar te houden. Hiermee werd de biodiversiteit, de lokale economie en de kwaliteit van het voedsel gewaarborgd. Sinds mensenheugenis heeft dit de mensen op aarde, in balans met de natuur, van voeding voorzien.

 

Echter, zoals je opa en oma altijd zeiden: “niets is meer wat het was”. Met de introductie van genetische manipulatie (GM), het gebruik van chemicals (zoals pesticiden) en het patenteren van zaden kwam de conventionele landbouw (chemical farming) zoals we die vandaag de dag kennen tot stand. Dit heeft overal ter wereld, met op de eerste plaats de U.S. en Europa, de oorspronkelijke landbouw (organic farming) vrijwel geheel doen laten verdwijnen. Een omslagpunt vond plaats tijdens WO II.

 

Chemicals

Producenten van chemische wapens begonnen na de oorlog bestrijdingsmiddelen en pesticiden te produceren voor de landbouw sector. Een van de grootste producenten was het Amerikaanse bedrijf DuPont. Nu, een multinational met een biljoenen omzet die producten en toepassingen levert binnen vrijwel alle sectoren.

 

Om de grond oogst na een oogst weer te kunnen begroeien en de gewassen te ‘beschermen’ tegen bepaalde ziektes en insecten worden pesticiden (meest gebruikte is Roundup Spray) en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit zijn chemische stoffen die je na opspuiten twee weken niet mag aanraken, schroei plekken op de grond veroorzaken en waarvan vee na overmatige inname sterft. Dat Indiase boeren dit in zorgwekkende aantallen ook innemen om zelfmoord mee te plegen nadat ze zijn gedwongen over te schakelen op chemical farming en de afname van gemanipuleerde gepatenteerde zaden wordt later verder toegelicht. Dit is instinctief waarom een moeder haar kind leert een appel goed te wassen, maar deze stoffen zitten natuurlijk in alles wat je eet. Niet alleen in bijvoorbeeld groenten en fruit, maar ook in het vlees van het vee wat hiermee gevoed wordt.

 

Een andere vorm van chemicals is het gebruik van antibiotica. Een spraakmakend voorbeeld is de productie van honing. Bij de productie van honing in de EU wordt gebruik gemaakt van antibiotica. Buiten de EU (bijvoorbeeld in India) niet. Het opvallende is dat Europese regelgeving zo is opgesteld dat de EU-honing wordt geëxporteerd buiten Europa en alleen de niet-EU (dus zonder antibiotica) honing mag worden geïmporteerd. Oftewel, Europa dumpt haar shit buiten de EU, en importeert de goede honing. Daarom zie je ook op alle (niet organic) honing potten in NL staan: Non-EU en EU honing. Wat dus betekent dat het een mix is van de eigen geproduceerde giftige honing met antibiotica en de natuurlijke niet-giftige honing van buiten de EU.

 

 

Genetische Manipulatie

 De oorsprong van het genetisch manipuleren (GM) van gewassen ligt in Hawaï. De papaja plantages waren voor 70% verdwenen en konden daarom niet meer concurreren met Zuid Amerika. Hier zijn de eerste experimenten geslaagd om met behulp van groei hormonen en genen van andere (snel groeiende) gewassen papajas weer in grote getallen te produceren. Deze techniek werd niet veel later opgevolgd in het kweken van organen voor mensen. Voornamelijk harten en nieren werden succesvol gekweekt in varkens voor transplantatie. Alvorens experimenten tot verschrikkelijke misvormde genetisch gemanipuleerde creaties van ‘dieren’ hebben geleid.

 

Simpel gezegd bestaan er twee vormen van genetische manipulatie: transgene en cysgene. Transgene is uitwisseling van genen tussen verschillende soorten. Bijvoorbeeld wanneer je het gen van een tomaat samenbrengt met het gen van een vissoort dat in koude wateren leeft, zodat de tomaten beter kunnen groeien in een koud klimaat. Cysgene is uitwisseling van genen tussen dezelfde soorten. Bijvoorbeeld wanneer je een gen van een grote tomatensoort samenvoegt met een gen van een tomatensoort met een rode kleur, om zo groot mogelijke rode tomaten te krijgen.

Beide vormen van GM vinden op grote schaal plaats en de GM technieken zijn nog niet volledig wettelijk geregeld.

Slechts één voorbeeld is het Canadese bedrijf Aqua Bounty dat er in de jaren ’90 in slaagde om met transgene GM een zalm te produceren die in de helft van de tijd 6x zo groot werd. 

 

Om een indicatie te geven: in de US bestaat er géén maïs meer dat niet genetisch gemanipuleerd is. Vanzelfsprekend wordt dit niet alleen gebruikt in maïs voor menselijke consumptie. Aan deze transgene GM maïs wordt BGH (Biovine Growth Hormone) toegevoegd waarmee o.a. koeien en kippen worden gevoed. Hierdoor groeien ze sneller zodat ze sneller en meer vlees (en resp. melk en eieren) produceren. Stop er een lading conserveringsmiddelen in, vlieg het de hele wereld over, plak er een gele M of label van een FMCG multinational op en je hebt een heerlijke Big Mac of braadworst/kipfiletje in je supermarkt schap. Andere producten waar dit veelvuldig mee gebeurt zijn aardappelen, katoen en soja. Je kunt dit herkennen door de hele kleine lettertjes GM of GMO op het maïs blik of de soja verpakking.  

 

 

Patenteren van zaden

Zo’n 15 jaar geleden begonnen wereldwijd grote biochemische multinationals zoals Monsanto, Cargill en Syngenta de propaganda bellen te luidden voor de zogenoemde Green Revolution. Een term die een positieve verandering zou doen vermoeden. Helaas, niets is minder waar. Vanzelfsprekend zijn er extreem veel economische belangen mee gemoeid.

 

Wetgeving maakte het mogelijk om verschillende soorten zaden, “gifts of mother earth”, genetisch te manipuleren en vervolgens te patenteren. Sinds 1996 heeft het Amerikaanse concern Monsanto meer dan 75% van alle (gemanipuleerde) zaden in de wereld in handen gekregen. Deze zaden verkopen ze aan boeren over de hele wereld. De zaden worden tevens zo genetisch gemanipuleerd dat ze maar voor één jaar te gebruiken zijn. Na een oogst zijn ze ‘uitgewerkt’. Voor de nieuwe oogst moeten de boeren dus nieuwe zaden kopen.

 

De zaden van nabijgelegen chemical farms waaien over naar de organic fields of Monsanto vliegt ’s nachts over de organic fields die (nog) geen gepatenteerde zaden van hen afnemen en strooien wat van hun zaden uit. Enige tijd later zijn de gestrooide zaden uitgegroeid, staat Monsanto op de stoep en worden ze aangeklaagd of gechanteerd met het “illegaal” verbouwen van Monsanto’s zaden. De boer staat met de rug tegen de muur en moet om. Dit extreme schandaal vindt overal ter wereld op immens grote schaal plaats. Zo heeft Monsanto in de US bijvoorbeeld ook patenten op alle productie van gember, tamarinde, verschillende koolsoorten, aardappelen en basmati rijst.

 

 

India

In India (vooral in de regio Punjab) zijn en worden boeren op grote schaal gedwongen over te stappen op chemical farming en daarmee de chemicals en gepatenteerde GM zaden van eerder genoemde multinationals af te nemen.

Om de zelfde hoeveelheden gewassen te blijven verbouwen moeten de boeren steeds meer en meer pesticiden gebruiken (kostbaar) en meer en meer water (niet mogelijk) toepassen. Omdat de gepatenteerde zaden na één jaar uitgegroeid zijn (als ze al groeien) hebben de boeren geen andere keuze dan nieuwe zaden van Monsanto aan te schaffen. (Monsanto: “we don’t care if a crob doesn’t grow, they still have to buy the same seed next year”.)     

 

Dit leidt in vele gevallen tot grote schulden en een uitzichtloze situatie voor de boeren. Veel boeren over heel India plegen daardoor zelfmoord. In Punjab wordt er sinds vele jaren iedere dag een dood lichaam uit de rivier gehaald door een man die hier zijn beroep van heeft gemaakt. Een overdosis van hun eigen pesticiden volstaat in de meeste andere gevallen ook. 

 

 

Het verschil tussen organic en chemical farming met het blote oog

 Bij chemical farming zie je:

-  slechts één enkel gewas dat samen verbouwd wordt

-  geen vogels rondom het veld

-  geen wormen in de grond of spinnenwebben tussen de planten.

 

Bij organic farming:

- worden meerdere gewassen door elkaar verbouwd

- zie je veel vogels rondom het veld

- bewijzen wormen een vruchtbare grond en spinnenwebben een goede biodiversiteit.  

 

 

Problemen bij het gebruik van chemicals, GM en gepatenteerde zaden in de landbouw

 Er zijn er vele op te noemen maar de meeste belangrijkste zijn:

1. Er bestaan geen lange termijn studies op het gebied van de impact op je gezondheid na GM injecties en de inname van chemicals (door de voeding die je eet). Er zijn wel enkele studies bekend waarbij vee is onderzocht na het eten van GM planten. De organen bleken bij al het vee helemaal zwart te zijn.

2. Een pesticide wordt zo ontwikkelt dat het beschermt tegen slechts één specifieke ziekte. Zogenaamde monocultuur gewassen (één soort gewas) worden dus bijzonder kwetsbaar tegen alle andere mogelijke ziektes. Daardoor moeten er nog meer en sterkere pesticiden ontwikkeld en gebruikt worden. Ook heb je meer en meer water en pesticiden nodig om de grond te kunnen blijven verbouwen. Een onomkeerbare negatieve spiraal.

3. Zwakke insecten sterven na het eten van de transgene gemanipuleerde gewassen. Hierdoor evolueert er een soort super insecten, die resistent zijn tegen deze GM gewassen. Het probleem van de transgene zit nu in de natuur.

4. Het is niet bekend wat een gen doet bij de “pollinators” zoals bijen en wespen, die essentieel zijn voor onze biodiversiteit. Bijen sterven tevens uit door het gebruik van chemicals.

5. Het feit dat GM gewassen gemakkelijk overwaaien naar organische grond belemmert wereldwijd miljoenen boeren in de vrijheid om zonder het gebruik van chemicals of GM te verbouwen. Want als het eenmaal groeit: “there is no way back”.

6. Het veroorzaakt zogenaamde “bio-pollution”, een verstoring in de originele genetische samenstelling van de natuur die niet meer terug te draaien is. Want ook hier, als er eenmaal GM heeft plaatsgevonden: “there is no way back.”

 

Voor degene die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp kan ik de volgende documentaire aanraden: “Life Running out of Control. Door Bertram Verhaag & Gabriele Kröber”.

 

Voor meer informatie over Vandana Shiva en de Organic Farm zie www.navdanya.org

 

Meer lezen over het gebruik van pesticiden en zelfmoord in India:

Pakistan's cotton farmers reap health benefits from using less pesticide (The Guardian).

 

Contact:

Rob van Drunen

www.robvandrunen.com

 
Comment on this item

Name
E-mail
Message
 

Posted comments

Sheila Donnell on 02-11-2021 18:20:
My purpose out here today is to share this article to the world about how Doctor Odunga helped me in getting back my ex-boyfriend that broke up with me 4 months ago. I tried all I could to make him see reasons with me so that we can continue our relationship but he denied me. Thank God for giving me the thought of going into the internet to search for help. I searched properly and I saw different reviews on Doctor Odunga and I insisted on giving it a try by contacting him via whats-app on (+2348167159012) and email. He gave me reason to live again and after He prepared the spell, He told me that my ex-boyfriend will come back to me within 28 hours. Can you believe it that my ex-boyfriend really came back and our wedding will be held soon. Contact him now if you need any help. Email: and he does a lot of spells. Once again I want to say I'm very grateful for your help
ERIC BRUNT on 11-25-2019 19:34:
i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email:
or
call/whatsapp:+2349057261346


i am ERIC BRUNT by name. Greetings to every one that is reading this testimony. I have been rejected by my wife after three(3) years of marriage just because another Man had a spell on her and she left me and the kid to suffer. one day when i was reading through the web, i saw a post on how this spell caster on this address have help a woman to get back her husband and i gave him a reply to his address and he told me that a man had a spell on my wife and he told me that he will help me and after 3 days that i will have my wife back. i believed him and today i am glad to let you all know that this spell caster have the power to bring lovers back. because i am now happy with my wife. Thanks for helping me Dr Akhere contact him on email:
or
call/whatsapp:+2349057261346
sharon on 07-11-2019 18:13:

I have been suffering from HIV and Genital Herpes for the past 3 years and 8 months, and ever since then i have been taking series of treatment but there was no improvement until i came across testimonies of Dr TAKUTA on how he has been curing different people from different diseases all over the world, then i contacted him as well. After our conversation he sent me the medicine which i took according to his instructions. When i was done taking the herbal medicine i went for a medical checkup and to my greatest surprise i was cured from Herpes. My heart is so filled with joy. If you are suffering from Herpes or any other disease you can contact Dr TAKUTA today on this Email address: or WhatsApp him on this Tell.Number +27788634102....

Dr.TAKUTA also cures:
1. HEPATITIS A,B,C
2. HERPES 1/2
3.DIABETES
4.STROKE.
5.STDS and STI
6. MARRIAGE COUNSELLING
7.LOVE SPELL CASTING
8.JOB PROMOTION SPELLS
9.MARITAL PROBLEM
10.MAGIC MONEY SPELLS
mercy on 03-01-2019 16:08:
i met an old friend of mine who asked of my husband .So i explained every thing to him,so he told me that the only way i can get my husband back,is to visit a spell caster,because it has really worked for him too.So i never believed in spell,but i had no other choice,than to follow his advice. Then he gave me the email address of the spell caster whom he visited. I sent a mail to the address he gave to me,and the spell caster assured me that i will get my husband back the next day. What an amazing statement!! I never believed,so he spoke with me, and told me everything that i need to do. Then the next morning, So surprisingly, my husband who didn't call me for the past 7 months, gave me a call to inform me that he is coming back. So Amazing!! So that was how he came back that same day,with lots of love and joy,and he apologized for his mistake,and for the pain he caused me and my children. Then from that day,our relationship was now stronger than how it were before,by the help of a spell caster. So, i will advice you out there if you have any problem contact Dr Akhere, i give you 100% guarantee that he will help you.. Email him at:
or
call/whatsapp:+2349057261346

His webs for more others views:

or
call/whatsapp:+2349057261346 Thanks for reading.
Website by Ragfijn Webservice